Utdelningspolicy mina innehav

Eftersom nästan 20% av mina innehav kom med en förändrad utdelningspolicy, gjorde jag en riskövning på alla min innehav avseende risk för förändrad utdelningspolicy. Jag går ju mer och mer mot att vara något av en utdelningsinvesterare och man vill ju inte sitta med Svarte Petter varje år. En oförändrad utdelningspolicy skyddar en naturligtvis inte mot ev utdelningssänkningar, men för Ratos och Kungsleden tror jag det kan få stor påverkan på deras verksamhet (om än inte för aktiekursen).

Electra
  • "Electra Gruppens utdelningspolicy är att föreslå utdelning motsvarande mellan en tredjedel och hälften av Electra Gruppens resultat  efter skatt. Vid beslut om förslag till utdelning beaktas Electra Gruppens investeringsplaner, kassaflöde, likviditet samt finansiella ställning i övrigt."
Risk ändrad utdelningspolicy: Låg 
(risk särskrivning: Hög)

Fabege
  • "Fabege ska som utdelning till aktieägarna lämna den del av bolagets vinster som inte behövs för att konsolidera eller utveckla verksamheten.Med nuvarande marknadsförutsättningar innebär detta att utdelningen varaktigt bedöms utgöra minst 50 procent av resultatet från löpande förvaltning och realiserat resultat från fastighetsförsäljningar."
Risk ändrad utdelningspolicy: Hög 
(lex Kungsleden)

Fortum
  • "Fortum Corporation's dividend policy states that the company aims to pay a divedend which corresponds to an average payout ratio of 50% to 60%."
Risk ändrad utdelningspolicy: Medel 
Man behöll förra årets utdelning, men många rykten om utdelningssänkning under året.

HM
  • "Målet för H&M i finansiella termer är att möjliggöra en fortsatt god tillväxt av verksamheten samt att ha en beredskap att ta till vara affärsmöjligheter. Det är angeläget att expansionen liksom hittills kan ske med fortsatt hög finansiell styrka och fortsatt handlingsfrihet. Mot denna bakgrund har styrelsen funnit att utdelningsandelen bör motsvara cirka hälften av vinsten efter skatt. Därutöver kan styrelsen föreslå att eventuell överskottslikviditet också delas ut."
Risk ändrad utdelningspolicy: Låg 

Investor
  • "Investors utdelningspolicy innebär att en hög andel av mottagna utdelningar från noterade Kärninvesteringar vidareutdelas samt att en distribution sker till aktieägarna från övriga nettotillgångar som motsvarar en direkt-avkastning i linje med aktiemarknaden. Målsättningen för Investor är även att betala en stadigt stigande utdelning.".
Risk ändrad utdelningspolicy: Medel 
Wallenbergarna gör som de vill

Öresund
  • "Investmentföretag är befriade från bolagsskatt så länge lämnad utdelning minst uppgår till summan av utdelningsintäkter och andra finansiella intäkter,en schablonintäkt motsvarande 1,5 procent av marknadsvärdet av aktierelaterade instrument i värdepappersportföljen vid årets början 1), minskat med finansiella kostnader samt övriga omkostnader.Öresunds utdelningspolicy innebär att Öresund till sina aktieägare delar ut minst så mycket att företaget inte behöver betala  någon bolagsskatt."
Risk ändrad utdelningspolicy: Låg 
Så allmängiltigt att man kan göra litet som man vill utan att rubba policyn.

PA Resources
  • "Va? Utdelningspolicy? Nja, vi har mer en nyemissionspolicy vi lever efter."
PEAB
  • "Utdelningen ska vara minst 50 procent av resultatet efter skatt."
Risk ändrad utdelningspolicy: Låg 

SCA
  • "SCA strävar efter att ha en långsiktigt stabil och stigande utdelning. Över en konjunkturcykel används normalt cirka en tredjedel av rörelsens kassaflöde (efter räntekostnader och skatter) till utdelning. Om rörelsens kassaflöde långsiktigt överstiger vad bolaget kan placera i lönsamma expansionsinvesteringar ska överskottet användas till amortering av skulder eller återföras till aktieägarna genom högre utdelning eller återköp av egna aktier."
Risk ändrad utdelningspolicy: Låg 

SHB
  • "Handelsbankens policy är att utdelningen skall vara konkurrenskraftig i förhållande till övriga börsnoterade nordiska bankaktier."
Risk ändrad utdelningspolicy: Låg 

För mina amerikanska innehav gör jag bara en generell bedömning.
AppleRisk ändrad utdelningspolicy: Hög Förhoppningsvis till det bättre
KMIRisk ändrad utdelningspolicy: Medel Hög utdelningsandel
MicrosoftRisk ändrad utdelningspolicy: Låg Låg utdelningsandel
Procter & GambleRisk ändrad utdelningspolicy: Låg Dividend Aristocrats ändrar inte i första taget.

Kommentarer

Populära inlägg